Tuesday, July 20, 2010
CUPPIES FOR MY ANNIVERSARY
Salam again... n hi everyone... today lambat skit masuk blog sbb x sihat... pepagi dh b jd pilot kt klinik sbb kena nebulizer kikiki... n tq to d Dr yg bg 2 days MC to me.. walaupun MC tu mcm x leh guna je kan... maklum le kita ni duk umah je... tp skr dh ok sikit after nebu td n makan ubat.. so, buleh wat cuppies for my anniversary esok.. ni barang2 semua dh ada,tinggal nk buat je lagi...
kadang2 rasa pelik.. org lain suami nyer uii suka sgt laa kalu wifey buat kek la mcm2 la, ni suami i leh kate "buat apa asik nk buat kek je..nk berniaga ke?? dah laa awak tu x tahan panas, yg p serah bdn kt oven tu wat per??? x pyh, kalu nk makan ke, nnt beli je.." aikk kita tnya juge, "nape?? x sedap ker??" dia jwp.. "sedap.. mmg sedap.. tp kalau asik demam setiap kali buat kek, baiklah x pyh buat.. bukan kita duduk dlm hutan, x de kedai.."... laa.. buler ker gitu????
tp x peduli, nk buat juge... saje nk cuba2,sronok kan tgk org dok buat.. my sister in law tu, Zana.. sllu wat mcm2.. seronok tgk, kita pn nk cuba laa.. kalu x jd, cuba lg, kalu dak... bru brenti hehe..
jadi kt sini i buh resipi cupcakes yg simple sgt.. i amik resipi lagi skali dr Myresipi Ms Ad punye.. hihi..
Bahan-bahan ( 35 biji )
150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla
Untuk ising:
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
Cara-cara
1.Pukul butter dan gula hingga kembang
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
3.Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
4.Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh 5.Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
6.Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
7.Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice
saya kalau malas buat icing cari ni saya buat dgn whipping cream saje... lbh mudah utk org yg M skit cam saya.. hehhe...
apalagi, jom mulakan operasi....
Muaahhmuaahh....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment