Pages

Sunday, July 10, 2011

TAU SA PEAH


Salam.... gud afternoon.. Sunday.. so lambat sikit laaa..... ahhha fmly day.... dh masak ke frens..? sy arini beli luar jeeeeee... rest day...!!! mcm ari2 je rest day ni kakakak

Mesti sesetengah of u sdg berpikir apa tu tajuk kt atas tu kan??

Tau Sa Peah ni sejenis kuih org cina... sedap.... yg dlm dia ada kacang hijau tu... tp was2 nk makan sbb walau x de laa ingredients yg mencurigakan... tp air tgn cina tuuuu ehehehehehhe opppsss.... say no no to perkauman ;P

oleh kerana suka sgt makan ni dr kecil2 dulu.. sy usaha laa cari resepi dia.... tnya kt bakery cina dpn umah ni, hurrmmmmm kedekut ilmu!!!! mmg x caring betoi minah tu.. ahahhaha so cari laa merata.. so dh jumpa ni kt satu blog... so sy nk share lah resepi tu kt cni.. mana laa tauuuu kot2 ada yg minat juga kan.... jom kita check it out hehehhehe

The original Tau Sar Piah recipe.

Dough A

230 g Tepung Gandum
110 g Minyak

Dough B

460 g Tepung Gandum
220 g Minyak
180 g air
1 tsp cuka

Filling
180 g air
10 - 15 bawang merah kecil dihiris nipis2
300 g gula
3 tsp garam
3 tsp lada putih
600 g kacang hijau (mung beans)

Method
1. Rendam kacang hijau 2 jam, kukus dan hancurkan.

2. Tmbh gula, garam dan lada putih dalam kacang tadi.

3. Panas kan minyak, goreng kan bwg merah tadi hingga kuning dan naik bau.

4. Tuang kan ke dalam adunan kacang td, goreng hingga adunan kering dan boleh dibuat bebola. Bahagikan filling tu hingga dpt 100 biji.

5. Mix A, buat 100 biji..

6. Mix B, pn bahagi jd 100 biji.

7. Wrap B around A. flatten it and roll it up. Flatten again and roll up.

8. Flatten and wrap the filling in it.

9. Sapu kuning telur atas tu then taboq laa bijan skit.... dah... ready msk oven...

10. Bake - 350 F for 10-15 mins.
Dough A = 4g or slightly less than 1/2 tsp
Dough B = 12g
Filling = 16g

ishhh x sabar nk wat sndri.. jom kita try okk...

GUD DAY ALLLLLL.....

No comments:

Post a Comment